torsdag 8 mars 2012

Rävbajs ska samlas in och analyseras

Förra året hittades dvärgbandmask för första gången i Sverige. Varken hundar eller rävar får några sjukdomssyntom- men människor kan få allvarliga leverskador. Nu ska 4000 spillningsprov från räv analyseras.

Dvärgbandmask har hittas i Västra Götaland, Dalarna och Sörmland. Förra året togs prover på 3000 skjutna rävar. I år kommer inga rävar behöva sätta livet till utan istället ska 4000 spillningsprover från olika rävar i hela landet att analyseras.

Det är när din hund äter en smittad sork eller andra smågnagare som risken är som störst att hunden får dvärgbandmask. Bandmasken utvecklas i hunden och maskägg kommer ut genom avföringen. En sork som äter avföringen drabbas av så kallad blåsmask och om gnagaren sedan äts upp av en hund eller räv, ja då är cirkeln sluten och dvärgbandmasken kan påbörja en ny livscykel.

Varken räv eller hund får några sjukdomssyntom av dvärgbandmasken. Och äggen är såpass små att de inte syns för ögat. Vi människor däremot kan likt gnagare bli smittade. Äggen fastnar lätt i pälsen på djur och på så vis är risken stor att vi får ägg på våra händer när vi tillexempel klappar våra hundar. Ägg från avföringen kan också landa på svampar och bär som vi sedan plockar och äter.

 Hundägare i smittade områden rekomenderas att regelbundet avmaska sina hundar om de misstänker att hunden ätit sork.

Insamlandet av rävens spillning kommer att ske med hjälp av lokala jägare från Svenska jägarförbundet. För närvarande tar SVA inte emot rävträck från privata personer.
Resultaten från analyserna kommer att löpande presenteras på SVA:s webbplats.

Källa:
SVA
Expressen 

Läs även tidigare inlägg:
Ännu en räv smittad
En tredje räv är smittad
Hur dvärgbandmask smittar
Jakten på dvärgbandmask fortsätter
Dvärgbandmask finns nu i Dalarna
Nya regler riskerar smitta fler hundar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur